Bang voor de stilte?

Vogels in de luchtmaandag 04 februari 2019 16:50

Voorthollende mensen, jakkerende individuen, ‘ja, druk hè’, op de vraag hoe het gaat: het lijkt alsof we de kunst van het stil zijn kwijt zijn geraakt. In februari is ons tweede maandthema aan de beurt: rust & bezinning. Politiek gezien misschien geen voor de hand liggend thema, maar desondanks voor een drukke en groeiende stad als Utrecht van groot belang. Want als stad kun je zeker voorwaarden scheppen waarin mensen tot rust kunnen komen. In februari werken we dit verder uit.

Maar: waar hebben we het over? Allereerst een korte afbakening van de twee begrippen:

[Rust] Toestand zonder activiteit 

[Bezinning] Moment waarop je nadenkt om inzicht in iets te krijgen

Het verband tussen deze begrippen kun je zien als voorwaardelijk. Zonder rust geen bezinning en zonder bezinning geen rust. Daarom hebben wij deze twee begrippen gekoppeld tot één maandthema. Het is opvallend dat het soms moeilijker is om stil te staan dan om door te gaan; je hebt geen zin om over iets na te denken en je zoekt afleiding als je merkt dat je even niks doet. In Utrecht zijn er verschillende plekken waar er wél ruimte is om even stil te staan.

Rustplaatsen

Veel mensen vinden in de natuur een plek om tot rust en bezinning te komen. De middeleeuwse schrijver Thomas à Kempis (die ook meermalen in Utrecht is geweest) beschrijft dit ook:
‘nergens heb ik meer rust gevonden dan in bossen en boeken.’ In lijn hiermee is in dit artikel te lezen, dat bewoners van het Thomas à Kempisplantsoen in Utrecht hun ‘vies veldje’ omgetoverd hebben tot een ‘rustig hofje’. Een mooi voorbeeld van een manier waarop er een rustige plek wordt gecreëerd in de stedelijke omgeving.
Een andere manier om tot rust en bezinning te komen is het bewust opzoeken van een stille plek. In Utrecht zijn er verschillende mogelijkheden om dit te doen en deze plekken zullen we als fractie de komende maand ook opzoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stiltecentra in UMC Utrecht en Hoog Catharijne. Of het stilte-uurtje dat elke woensdag om 17:45 uur plaatsvindt in de St. Getrudiskapel (klik hier voor een filmpje over het stilteuurtje). 

Burn-out

Ook sluit dit thema aan bij de berichten die in de media verschijnen over de toename van het aantal burn-outs. In Utrecht merken we dat studenten het lastig vinden om te praten over hun geestelijke gezondheid en veel last ervaren van prestatiedruk. Daarom organiseren we bijvoorbeeld 7 maart met een aantal andere politieke partijen een Raadsinformatiebijeenkomst over dit thema.

Rust vieren

Rust is niet alleen stilte. Rust is ook iets om te vieren, iets wat je samen met anderen kunt doen. Heeft onze stad genoeg van deze ontmoetingsplekken waar mensen samen tot rust kunnen komen? Daar denken we deze maand ook over na.  

Rondetafelgesprek

Ter afsluiting van dit maandthema willen we op dinsdagavond 12 maart een rondetafelgesprek houden over rust & bezinning met experts en ervaringsdeskundigen. Hierbij ben je alvast van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn! Als je voor ons als fractie tips of opmerkingen over dit maandthema hebt kun je altijd mailen naar:christenunie@raad.utrecht.nl of p.steenbergen@raad.utrecht.nl.

« Terug

Reacties op 'Bang voor de stilte?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.