Stijging minderjarige meisjes en jongens in prostitutie

Sold for sex.jpgdonderdag 08 maart 2018 14:48

Een maand geleden kwamen er verontrustende signalen naar buiten. Een onderzoeksrapportage bij Nieuwsuur bracht bijvoorbeeld naar buiten dat er talloze jonge, minderjarige mannen actief zijn in de prostitutie. Verschillende experts geven aan dat justitie, politie en opsporingsdienst actief onderzoek moeten doen zodat slachtoffers van mensenhandel kunnen worden herkend.

Daarnaast sloeg justitie alarm over het aantal meisjes dat steeds jonger, soms pas 13 jaar oud, de prostitutie in gaat.

Op deze berichten reageerde de ChristenUnie door op 6 februari vragen te stellen aan het college. Intussen zijn de antwoorden op die vragen binnen. Daaruit blijkt onder andere dat de berichten over een toename van jongensprostitutie toenemen, kloppen. Het college geeft daarbij aan dat dit een risicovolle groep is: omdat deze jongens zichzelf vaak niet als prostituee en als slachtoffer zien, gaat de dwang soms minder direct. Schaamte is, wanneer problemen zich openbaren – een belemmerende factor in het zoeken van hulp. 
 
Ook bij jonge meisjes is prostitutie aan de orde. Veel van deze meisjes worden via het online circuit benaderd en gaan illegaal aan het werk. Waar zij werken is niet bekend. Via het ‘Meldpunt binnenlandse mensenhandel’, dat in 2016 werd opgericht, komen meldingen van steeds jongere meisjes binnen. 
 
De ChristenUnie is blij met de erkenning van het college, over de ernst van de zaak. Het college wijst meermaals naar de rol van maatschappelijke partners als Pretty Woman in het tegengaan van illegale prostitutie.
 
Jolande Uringa: ‘Oog hebben voor de kwetsbaren in onze samenleving is een belangrijke drijfveer voor de ChristenUnie. Kwetsbaarder dan deze groepen kan het bijna niet, juist omdat ze voor het leven getekend worden door nare ervaringen in de prostitutie. Een vorm van moderne slavernij waar we echt niet van kunnen wegkijken. We zetten ons dan ook in om steeds beter zichtbaar te krijgen wat er fout gaat, om deze jongens en meisjes echt een helpende hand te kunnen geven.' 

« Terug

Reacties op 'Stijging minderjarige meisjes en jongens in prostitutie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.