CU dankbaar voor de kerkenvisie

Kerktorenvrijdag 22 september 2017 11:06

Utrecht is bekend en beroemd om het prachtige religieus erfgoed in de stad. Mede daarom is het de tweede monumentenstad van Nederland. Door ontwikkelingen als teruglopend kerkbezoek en hoge onderhoudskosten staat de exploitatie van dit erfgoed echter op de tocht. De ChristenUnie is van mening dat deze gemeenschappen daarom wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Gisteren besprak de Utrechtse gemeenteraad een voorstel dat hierover ging. Na jaren ligt er sinds gisteren weer een kerkenvisie. Wat daar nog aan miste was toegankelijk fonds waarop kerken aanspraak kunnen maken, om hoognodig onderhoud kunnen plegen. De 37 kerken die van de gemeente een status van Gemeentelijk Monument hebben gekregen, zouden volgens de ChristenUnie meer financiële ondersteuning moeten krijgen. Daartoe diende de partij samen met PvdA en CDA een amendement in.

De dekking daarvoor zou moeten komen uit het URF. Het geld dat het Utrechts Restauratiefonds bevat, is in 2015 en 2016 gereserveerd voor de Kerkenregeling. Het amendement vraagt dat dit geld in een fonds Gemeentelijke Monumenten terecht komt.

Al eerder beloofde raadslid Jolande Uringa dat ze tijdens de raadsvergadering een amendement zou indienen om die financiële borg zwart op wit te krijgen. Dat amendement werd gisteren helaas verworpen. Uringa: “Spijtig. Maar ook hier geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Na half maart kijken we weer verder.”

De kerkenvisie als geheel werd aangenomen.

 

« Terug