Meer aandacht voor kerken in Utrecht

Kerktorenmaandag 04 september 2017 15:13

De ChristenUnie is blij met de Visie Religieus Erfgoed. Waar de Utrechtse kerkenregeling in 2014 ten onder ging, lijkt er nu onder andere op aandringen van de ChristenUnie toch een besef te ontstaan dat er goed moet worden nagedacht over de plek van kerken in onze stad.

Tegelijk blijft de fractie grote vragen houden bij het gemeentelijk beleid. Eigenaren van Utrechtse kerkgebouwen met een monumentenstatus hoeven namelijk niet te rekenen op geld van de gemeente voor onderhoud. Maar CU-raadslid Jolande Uringa geeft niet zomaar op. “De strijd is nog niet gestreden.”

Met de komst van de Visie Religieus Erfgoed is de Utrechtse Kerkenregeling echter nog niet terug. Daarin werden kerken financieel ondersteund om nodig onderhoud te plegen. Uringa: “Het is voor ons als fractie een raadsel waarom onderhoud van monumentale kerken de gemeente niets mag kosten. We zetten er als gemeente een hek omheen, maar de eigenaren mogen bij problemen zelf de portemonnee trekken.” De fractie dient voor de gemeenteraadsvergadering van 14 september nog een voorstel in om de kerkenregeling aan het stuk toe te voegen.

Jolande Uringa vroeg ook aandacht voor de Triumphant Bible Chapel International, die met een dwangsom van  €10.000 op korte termijn het pand – dat hen door de gemeente zelf werd aangeboden – weer moet verlaten.

« Terug