'Het is niet saai in Zuilen'

Jolande Uringadonderdag 27 februari 2014 16:57

Vandaag schrijft Jolande op zoiszuilen.nl over haar wijk. 'Mijn man Kees en ik kijken al een tijdje naar een ander huis. Dus staren we ons blind op Funda en luisteren we naar alle goedbedoelde adviezen van vrienden en familie. Wat ons daarin opvalt, is dat mensen toch maar niet kunnen begrijpen dat onze voorkeur uitgaat naar Zuilen. We zouden toch meer kunnen krijgen dan dat?'

'Dat is nog maar de vraag. In deze wijk stond mijn studentenhuis en ook nu wonen we er goed. Vooruit, er zijn wel eens dingetjes. Ik woonde jaren bij de coffeeshop om de hoek. De uitsmijter die de wacht hield, heeft me altijd geboeid. Hij was heel amicaal met de bezoekers waardoor ik me wel eens afvroeg of hij zakelijk en privé niet wat door elkaar haalde. De coffeeshop gaf een gespannen dynamiek in de wijk. Zo'n uitsmijter voor de deur geeft al meteen het gevoel dat er blijkbaar iets niet in de haak is. De meeste bezoekers kwamen met de auto waardoor ik ook niet de indruk kreeg van een gezellig buurthuis voor mensen uit de straat. Gelukkig ziet de partijvoorzitter van de PvdA dit ook en krijgt de ChristenUnie van meerdere kanten bijval. 

Waar ik nu woon, vlakbij het Queeckhovenplein, rijdt de politie geregeld door de straat en loopt er nog wel eens een nachtelijk feestje uit de hand. Als ik mijn plastic afval naar de container bij winkelcentrum Rokade breng, kan ik onderweg een extra tas vullen met plastic zwerfafval. Eenmaal in het winkelcentrum aangekomen, moet ik de fietsende jochies staande houden die door het overdekte gedeelte crossen. 

Thuis wissel ik mijn tenue voor sportkleding en ren zo het buitengebied in. Langs de Vecht, de ganzen en het kasteel via Maarssen weer terug. Wandelaars en renners groeten elkaar omdat ze ineens een raakvlak hebben: uitwaaien. In de zomer spreid ik mijn picknickkleedje in het Julianapark om tussen kippen en spelende kinderen, met vrienden een koud biertje te drinken. Kortom, het is niet saai in Zuilen. En daarom wil ik hier blijven. 

In deze wijk woont een mix van mensen, van allochtoon tot autochtoon en van rijk tot arm. Kwetsbare mensen en mensen met kansen. Mensen die echt ontzien moeten worden en mensen die best een beetje meer hun best kunnen doen. Hier kunnen de wijkbewoners die van Utrecht een leefbare stad willen maken, een voorbeeld zijn voor de mensen die niet willen. We kunnen en moeten het samen doen en dan helpt het als je níet allemaal hetzelfde bent. Als we maar openstaan voor die verschillen en ons dus niet terugtrekken in wijken waar iedereen dezelfde drukke carrière najaagt of dezelfde sociale problemen heeft. 

Daarom is Zuilen een mooi voorbeeld voor de rest van de stad. Met onze buurthuizen zoals BijBosshardt, scoutingclubs, horeca tot aan de bijna tien kerken die hier staan. 

Het is niet saai in Zuilen. Of: 'op' Zuilen, zoals een oudere mevrouw me laatst verbeterde...'

Bekijk hier de website 'Zo is Zuilen!'

« Terug

Reacties op ''Het is niet saai in Zuilen''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.