Guinese man toch uitgezet ondanks ziekte - update

Asielzoekers-4992woensdag 19 februari 2014 13:08

Ondanks inspanningen van de lokale en landelijke fracties van ChristenUnie, PvdA en anderen, is op 19 februari een zieke asielzoeker uitgezet naar Guinée. Meneer Koné heeft een tijd in Utrecht verbleven, heeft een oogziekte die in Guinée niet te behandelen is en een zoontje in Nederland.

Op 18 februari werd de ChristenUnie ingelicht dat het laatste beroep tegen uitzetting niet inhoudelijk behandeld werd en daarmee de weg voor uitzetting door de IND open was. Een eerder succesvol beroep op het Europees Verdag voor de rechten van de mens werd daarmee doorkruist. Minder dan een dag later is dhr. Kone uitgezet. Zonder geldig reisdocument, want de papieren die hij meekreeg worden door de Guinese autoriteiten niet erkend.

Samen met de Partij van de Arbeid, GroenLinks, SP en D66 heeft de ChristenUnie meermaals aandacht gevraagd voor hem. Hij werd in 2013 in Utrecht door de politie aangehouden, zonder van een strafbaar feit te worden verdacht. De afgelopen maanden verbleef hij in detentie. Koné heeft een zoontje dat in Nederland moest achterblijven, onbekend is of zij elkaar nog kunnen ontmoeten aangezien er ook een inreisverbod is opgelegd.

De ChristenUnie is zeer ontstemd over de gang van zaken. Fractievoorzitter Jan Wijmenga: "Bekend is dat de medicijnen die Kone nodig heeft, niet in Guinée verkrijgbaar zijn. We weten niet eens of de Nederlandse overheid wel in de gaten houdt of Koné zich in Guinée kan redden, of hij niet blind raakt door zijn oogziekte. Dit is echt een dieptepunt."

Samen met de Tweede Kamerfractie zal Wijmenga bekijken of nog iets voor Kone ondernomen kan worden. Jan Wijmenga: "Als minimum zou hij toch regelmatig door de ambassade bezocht moeten worden, om zijn medische situatie te controleren. Het tweede is dat er een oplossing komt voor zijn gezin."

Tweede Kamerlid Joël Voordewind heeft samen met GroenLinks, SP en D66 een serie schriftelijke vragen over deze kwestie ingediend. Deze zullen op korte termijn door staatssecretaris Teeven beantwoord moeten worden. Ook in de gemeenteraad hebben deze vier partijen en de PvdA op 24 februari aandacht gevraagd voor de situatie van dhr. Koné en het college aangespoord om zich in te blijven zetten voor hem. Burgemeester Van Zanen gaf in een eerste reactie aan meermaals contact met staatssecretaris Teeven te hebben gehad. Hij gaf aan het "zeer oneens" te zijn met het besluit van de staatssecretaris en zich voor deze man te blijven inzetten.

« Terug

Reacties op 'Guinese man toch uitgezet ondanks ziekte - update'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.