Voor als u in de buurt bent: 3D historisch Utrecht in stadhuis!

dinsdag 10 januari 2012 16:32

Hoe zag het Utrechtse stadhuis eruit in 1528? En hoe in 1713, ten tijde van de onderhandelingen voor de Vrede van Utrecht? Welke gebouwen stonden vroeger op het Domplein? Een virtuele expositie van driedimensionale modellen in het stadhuis maakt het mogelijk historische Utrechtse bouwwerken en plekken in de stad van alle kanten te bekijken.

De modellen zijn gemaakt door Erfgoed gemeente Utrecht op basis van bouwhistorisch en archeologisch onderzoek, maar ook kunsthistorische bronnen. De tentoonstelling 'Hé 3D ;)' laat zien hoe deze modellen worden gemaakt en op welke bronnen ze zijn gebaseerd.
Zo zoomt de kijker in op de gevels van het stadhuis in 1528, in 1647 en 1830 en op details, zoals de decoratieve beschildering van de renaissancegevel, ooit op last van keizer Karel V aangebracht. Ook is te zien hoe de zeventiende-eeuwse schilder Pieter Saenredam, de meester van het perspectief, de werkelijkheid naar zijn hand zette toen hij in 1636 het stadhuis tekende - om een betere compositie te verkrijgen.
Gebouwen die al eeuwenlang uit het Utrechtse straatbeeld zijn verdwenen, herleven: de Sint-Salvatorkerk die tot 1587 naast de Domkerk stond en de brugkapel die ooit het schip van de Dom verbond met de Domtoren. Je kunt volgen hoe de Domkerk tussen 1253 en 1525 geleidelijk veranderde van een romaanse in een gotische kathedraal en er is een vroegmiddeleeuws dorp te bekijken dat in Leidsche Rijn is opgegraven. De reconstructie daarvan is volledig gebaseerd op de archeologische sporen die tijdens het onderzoek in 2005 zijn gevonden.
In het voorjaar van 2012 verschijnt het eerste uitgebreide en goed gedocumenteerde publieksboek over de Domtoren. Daarop vooruitlopend wordt via de website www.bouwdomtoren.nl de bouw van de toren aan de hand van 3D-modellen toegelicht.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat2 inUtrecht) te zien van woensdag 4 tot en met donderdag 27 januari 2012.

« Terug

Reacties op 'Voor als u in de buurt bent: 3D historisch Utrecht in stadhuis!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.