Mirjam Bikker: ‘Goede stappen in aanpak mensenhandel, maar wel vaart houden!’

Mirjam Bikkerdinsdag 02 februari 2010 23:19

Vandaag maakte het College een aantal maatregelen bekend die ze neemt om de gedwongen raamprostitutie in Utrecht tegen te gaan. De ChristenUnie is blij dat eindelijk maatregelen genomen worden tegen de moderne slavernij. Al in de zomer van 2008 stelden wij hier vragen over. Met deze maatregelen is de strijd tegen mensenhandel niet gewonnen, maar de gemeente levert wel een bijdrage.

Mirjam Bikker: ,,De voorgestelde nachtsluiting had wat ons betreft langer mogen duren, maar wij vinden het ook nu een goede maatregel omdat uitbuiting wordt tegengegaan. In veel andere steden komt nachtsluiting ook voor en van de angst voor verplaatsing blijkt daar dat dit niet terecht is."

De maatregelen die het College nu voorstelt zullen nog besproken worden in de gemeenteraad. De ChristenUnie hoopt dat er vaart wordt gemaakt met het invoeren. Bikker: ,,Het is natuurlijk goed dat allerlei betrokkenen geraadpleegd zijn en dat gekeken is naar de juridische houdbaarheid. Maar de ernst van de mensenhandel noopt wel tot snelheid. Er speelt zich te veel leed af om ook maar een klein poosje te wachten."

Bikker stelde in september 2008 vragen naar aanleiding van het rapport van de Nationale Recherche ‘Schone schijn’. Dat behelst het onderzoek naar een crimineel netwerk dat betrokken was bij omvangrijke mensenhandel en prostitutie, abortus en cosmetische correcties bij de slachtoffers onder dwang. Het is zeer schokkend om te lezen welk leed zich de afgelopen jaren, ook in Utrecht, onder vrouwen heeft afgespeeld en zich mogelijk nog afspeelt in de vergunde sector. In het rapport worden meerdere knelpunten in het overheidsoptreden zichtbaar.

Daarnaast is op aandringen van de ChristenUnie het prostitutiebeleid in Utrecht geëvalueerd. Dat maakte duidelijk dat er nog heel wat hiaten zijn, zowel in de preventie, de handhaving als de zorg. Het is mooi om te zien dat daar stukje bij beetje verbetering in komt.

« Terug

Reacties op 'Mirjam Bikker: ‘Goede stappen in aanpak mensenhandel, maar wel vaart houden!’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010 > februari